Ερευνητική εργασία με θέμα: «ΔΙΑΤΡΟΦΗ»

Περίληψη

Είναι γνωστό ότι μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου είναι η πρόσληψη τροφής, η ποιότητα και η ποσότητα της οποίας καθορίζουν την ανάπτυξή του και επηρεάζουν την υγεία του. Τρόφιμο ονομάζεται κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία που είναι απαραίτητη για την διατροφή του ανθρώπου. Τα τρόφιμα διακρίνονται κυρίως σε φυτικής προέλευσης και ζωικής προέλευσης είναι νωπά ή μεταποιημένα, περιέχουν πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες. Προβλέπονται έλεγχοι έτσι ώστε να διαβεβαιώνεται ότι η τροφή είναι αποδεκτή για ανθρώπινη κατανάλωση διότι υπάρχουν βιολογικοί κίνδυνοι, φυσικοί κίνδυνοι και χημικοί κίνδυνοι από την κατανάλωση τροφής. Πολύς λόγος έχει γίνει για το ποια διατροφή είναι η καταλληλότερη, αυτό βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με τη μεσογειακή διατροφή να κατέχει βασική θέση. Σημαντικό ρόλο παίζει και το πώς παράγεται κάθε τρόφιμο για αυτό γίνεται λόγος για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή για βιολογικά προϊόντα. Σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής για τα παιδιά και τους εφήβους με κάποιους από αυτούς να έρχονται αντιμέτωποι με διατροφικές διαταραχές οι οποίες βέβαια αφορούν και μεγαλύτερες ηλικίες. Η διατροφή σχετίζεται με την οικονομία κάθε χώρας και η διαφήμιση συχνά επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού την ίδια στιγμή που σε κάποιες άλλες χώρες υπάρχει φτώχεια και πείνα. Συνδέεται επίσης στενά με τη θρησκεία, την παράδοση και γενικότερα τον πολιτισμό κάθε λαού γι αυτό άλλωστε και συχνά ακούμε για παραδοσιακά προϊόντα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ποιότητα της διατροφής μας εκτός των άλλων εξαρτάται και από το πόσο υπεύθυνοι είμαστε και κατά πόσο προστατεύουμε το περιβάλλον.

Για να δείτε την ερευνητική έκθεση κάντε κλικ εδώ

Για να δείτε τις παρουσιάσεις κάντε κλικ:

Ομάδα 1η : Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι

Ομάδα 2η : Οικονομολόγοι ? Αγρότες

Ομάδα 3ηΨυχολόγοι

Ομάδα 4η : Διατροφή και Πολιτισμός