Ματιές στην Ιστορία και τη Βυζαντινή .....
"Ματιές στην Ιστορία και τη Βυζαντινή Τέχνη μέσα από το μοναστήρι του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία"
Από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες παρατηρήθηκε αναχώρηση χριστιανών από τις πόλεις προς την έρημο ή διάφορα σημεία μακριά από τις κατοικημένες περιοχές. Αργότερα δημιουργήθηκαν πολλά γνωστά μας μοναστήρια στα οποία πέρασαν τη ζωή τους με ¨ησυχία¨ και προσευχή αρκετοί μοναχοί.
Ένα από τα γνωστά μοναστήρια είναι του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία αφιερωμένο στον Όσιο Λουκά το Στειριώτη ο οποίος μόνασε κυρίως στην πλαγιά του Ελικώνα κοντά στο χωριό Στείρι Βοιωτίας, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Μονή.
Ο Όσιος Λουκάς (896-953), έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, γεμάτα στερήσεις, σκληρή δουλειά, αλλά πάντα ήταν πιστός στο Θεό. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών ακολούθησε κρυφά από την μητέρα του δύο μοναχούς και από τότε περιπλανήθηκε αρκετά, έζησε σαν ερημίτης μέχρι που εγκαταστάθηκε εκεί που σήμερα βρίσκεται η Μονή. Ο Όσιος διακρίθηκε για την εργατικότητα, την φιλοκαλία, την εγκράτεια, την ευσπλαχνία, την φιλοξενία, τη φιλανθρωπία και τη διορατικότητά του. Το ιερό λείψανο του Οσίου Λουκά μεταφέρθηκε σε πολλά μέρη, ανάλογα με τις κατακτήσεις, επιστράφηκε πίσω στη Μονή η οποία πανηγυρίζει στις 7 Φεβρουαρίου και στις 3 Μαΐου.
Ο ναός του Οσίου Λουκά είναι ένας μεγαλοπρεπής βυζαντινός ναός του 11ου αιώνα. Πρόκειται για ένα αυτοκρατορικό κτίσμα, το οποίο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι το παλαιότερο δείγμα ναού αυτού του τύπου και το τελειότερο μιας σειράς παρόμοιων ναών. Ο τύπος του είναι οκταγωνικός, σταυροειδής, εγγεγραμμένος.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα υπέροχα ψηφιδωτά της Μονής και να ξεναγηθεί στο κτηριακό συγκρότημα στο οποίο σήμερα λειτουργεί Μουσείο.
Το μοναστήρι αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες κάθε φορά που υπήρχε αναταραχή ή κάποιος πόλεμος στην Ελλάδα. Κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821 ήταν το ορμητήριο των οπλαρχηγών και των αγωνιστών της Βοιωτίας, της Λοκρίδας και της Φωκίδας.
Σήμερα είναι μοναστήρι αλλά και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενο από την UNESCO.
Για να δείτε τη συνολική παρουσίαση πατήστε εδώ
Για να δείτε ολόκληρη την εργασία πατήστε εδώ