Αλίαρτος: Οι γειτονιές της πόλης μας και οι ομορφιές της

 

«Αλίαρτος: Οι γειτονιές της πόλης μας και οι ομορφιές της»

       Η εργασία αυτή παρουσιάζει θέματα ιστορίας, περιβάλλοντος, πολιτιστικής κληρονομιάς που σχετίζονται με την Αλίαρτο Βοιωτίας. Παρουσιάζει επίσης πτυχές από τη ζωή των κατοίκων της στο παρελθόν αλλά και σήμερα. Απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν να θυμηθούν, να ενημερωθούν ή και να επισκεφτούν την πόλη μας. Το θέμα μας φάνηκε ενδιαφέρον και ανακαλύψαμε πράγματα για τον τόπο μας που πριν δε γνωρίζαμε.

       Η πόλη έχει ιστορία που χάνεται στο βάθος του χρόνου. Τα σπήλαια της περιοχής, και η Ακρόπολη μαρτυρούν ότι υπήρχε παλαιολιθική κατοίκηση και ότι η πόλη είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο παρελθόν μιας και ήταν μεγάλη δύναμη στη Βοιωτική Ομοσπονδία. Είχε αναπτύξει σχέσεις με τους Μακεδόνες και είχε τα δικά της νομίσματα.Ο Πύργος θυμίζει το πέρασμα των Καταλανών από την περιοχή.  

       Η λίμνη της Κωπαΐδας καθόριζε τη ζωή στην περιοχή και οι Κήποι της Αλιάρτου καθώς και τα κτήρια ? πολιτιστικά μνημεία σήμερα, που έχουν απομείνει από την εποχή της αποξήρανσης βοηθούν στο να κατανοήσουμε τις αλλαγές που συνέβησαν. Στις αλλαγές αυτές μπορούμε να εντάξουμε και τις αλλαγές στην ονομασία (Κριμπάς, Μούλκι, Αλίαρτος).

     Πρόκειται για αγροτική κυρίως περιοχή. Οι κάτοικοι δεν είναι όλοι ντόπιοι αλλά προέρχονται και από άλλες περιοχές της χώρας μας. Στην πόλη υπάρχουν πολιτιστικοί φορείς και λειτουργεί Ελεύθερο Λαϊκό Πανεπιστήμιο καθώς και Μουσείο. Πρόκειται για τον ¨Ψηφιακό Εκθεσιακό Χώρο Χριστιανικής Βοιωτίας».

       Οι φυσικές ομορφιές είναι πολλές. Πολύ κοντά στο χωριό Πέτρα υπάρχει ένας εντυπωσιακός φυσικός καταρράκτης και στο ποτάμι της περιοχής πολλοί επισκέπτες έρχονται να κάνουν σκι.  

Στον Ελικώνα δεσπόζει η ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας, κτίσμα του 12ου αι., αφιερωμένη στην Παναγία. Η Μονή είναι, διαθέτει μικρή βιβλιοθήκη, εργαστήρι υφαντών, εργαστήρι αγιογραφίας και συνεδριακό κέντρο. Είναι χτισμένη σε ειδυλλιακό τοπίο όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη φύση και την αρχιτεκτονική και να ζήσει στιγμές περισυλλογής.

Για να δείτε ολόκληρη την εργασία πατήστε εδώ

Για να δείτε τις παρουσιάσεις πατήστε:

Ομάδα 1

Ομάδα 2

Ομάδα 3

Ομάδα 4

Για υποστηρικτικό υλικό πατήστε εδώ